Van alle macronutriënten, zijnde proteïne (eiwitten), koolhydraten en vet, is er alleen over proteïne de algehele consensus dat deze onmisbaar is voor een gezond metabolisme. Het is verantwoordelijk voor meer dan 20 functies in het lichaam. Eiwitten bestaan uit één of meerdere keten aminozuren (polypeptide). Samen leveren zij de bouwstenen voor cellen en sturen chemische (hormonale) mechanismen in je lichaam aan.

In de context van gewichtsverlies en spieropbouw, spieronderhoud en reparatie, is het niet verwonderlijk dat het binnenkrijgen van voldoende eiwitten onze uitgebreide aandacht behoeft. Op het moment dat jij beweegt gaat automatisch ook jouw behoefte aan dit macronutriënt omhoog en zal dit, mits je genoeg proteïne tot je neemt, resulteren in een betere fysiek en metabolisme.

Proteïne heeft een hoge saturatie. Het onderdrukt hongerhormonen en verhoogd de hormonen verantwoordelijk voor een verzadigt gevoel. Het heeft tevens een hoger thermisch effect dan bijvoorbeeld koolhydraten. Je kunt stellen dat een verhoogde inname van proteïne je in staat stelt meer te vet verbranden.

Kortom, wil jij je gewicht onder controle houden, gewicht verliezen en/of spieren ontwikkelen, dan is het uiterst belangrijk dat jouw focus zich richt op de (surplus) inname van proteïne. Dit betekent dat je zelfs op een drukke dag dit macronutriënt voorrang zou moeten geven via jouw dieet.

Tips:

  • Zorg dat elke maaltijd voor een deel uit proteïne bestaat. Zo heb je een goede en constante spreiding van proteïne gedurende de dag.

  • Prep je maaltijden op basis van "protein first", on point je macronutriënten aantikken behoeft aandacht. Wacht niet op honger maar plan je maaltijden vooruit!

  • Neem een gebalanceerde maaltijd mee als je onderweg bent. Voor onverwacht (langer) van huis zijn is het nuttig bijvoorbeeld een proteïne reep in je tas of jaszak te hebben.

  • Koop wat lang houdbare items zoals een blikje tonijn bijvoorbeeld. Iets achter de hand in de voorraadkast is handig als je te laat bent met boodschappen te doen.

EEN EI HOORT ERBIJ

Het voedsel met een hele hoge anabolische waarde is het ei. Iets waarvan in onze taal dan ook het woord eiwit zich aan dankt. Het wit van het ei staat bol van proteïne en in de lipiden van het eigeel zitten diverse micronutriënten opgeslagen zoals zink, ijzer, magnesium, kalium en dergelijke die het opnameproces ondersteunen.

Makkelijk verkrijg- en betaalbaar als het is, het ontbreekt ons aan de toepassing binnen ons dieet en veel verder dan een gekookt of gebakken ei komen we vaak niet. Bovendien neigen we het alleen als ontbijt te eten en dit is helemaal niet nodig. Voor onze leden hebben we een aantal "EI"-recepten in onze Recepten Navigator opgenomen die ook heel goed als lunch en diner kunnen worden gegeten, boordenvol micronutriënten zitten en lekker smaken! Go check it out!

 

Tekst: PTA® - Personal Training Agency B.V. te Amsterdam, door Wendy Bierens 

Beeld: Wendy Bierens