De enige in zijn soort?

Havermout is rijk aan micronutriënten, eiwit en vezels, maar relatief laag in suikers, makkelijk toe te passen en tevens glutenvrij. Toch is havermout niet de enige zijn soort. Er zijn best veel pseudogranen (glutenvrij) die aan dezelfde criteria voldoen zoals boekweit en gierst. Waarom stijgt havermout hier dan met stip bovenuit?

B(ETA) GLUCAAN

B(eta) Glucanen zijn complexe koolhydraat moleculen die onder andere voorkomen in de celwanden van granen en havermout zit er vol van! Dit is goed nieuws want B(eta) glucaan zorgt niet alleen voor dat je bloedsuiker te snel fluctueert (stabielere bloedsuikerspiegel) het verlaagt ook hypertensie in de bloedvaten en bevorderd een regelmatige stoelgang. En er is meer goed nieuws! B(eta) glucaan helpt je ook nog eens het gevoel van honger te onderdrukken, omdat het de afgifte van het hormoon Cholecystokinin bevordert. Dit hormoon zorgt voor een (langdurig) voldaan gevoel na een maaltijd.

Havermout is een winner 

Elk voordeel heeft zijn nadeel. Havermout (en andere granen) bevatten het anti-nutriënt Fytinezuur. Dit is een stof die de plant maakt om niet gegeten te worden voor het volwassendom bereikt. Fytinezuur kan de opname van mineralen, vitamine en andere stoffen belemmeren. Dit kun je echter makkelijk oplossen door de havermout te laten weken. Zodra de havermout is opgelost in water, melk of ander vocht laat dit het enzym fytase los die het fytinezuur langzaam oplost. Ook laat het op deze manier veel van zijn voedingstoffen los en kan je lichaam dit makkelijker opnemen. Je ziet dus dat het trendy “overnight oats” wel degelijk een functie heeft! Een andere maar minder effectieve manier om de negatieve effecten van fytinezuur weg te nemen, is door de havermout eerst te koken. 

Er is nog een instinker waar het havermout betreft. Havermout is koolhydraatrijk en ondanks zijn voordelen, heb je rekening te houden met de platitude “met mate” . Havermout is verder vrij neutraal qua smaak. Waardoor je geneigd bent om er te veel ongezonde opties aan toe te voegen zoals geraffineerde en sterk geconcentreerde suikers, te veel fruit en te veel vet (bijvoorbeel rauwe ongezouten noten) om de smaak op te leuken. Hoe dan ook, de voordelen wegen niet op tegen de nadelen en dus is havermout een slimme en gezonde optie to get in the carbs. Onder de streep is havermout met recht een power-graan! Kijk voor verantwoorde recepten met havermout in onze food app. Laat je inspireren en maak zelf bijvoorbeeld een overnight oats special!

Keep winning!

 

Tekst: PTA® - Personal Training Agency B.V. te Amsterdam, door Wendy Bierens en Robert Schoot

Beeld: Wendy Bierens