Hoewel we de warmste dagen van het jaar op moment van schrijven weer achter ons hebben liggen, is het toch handig om nog even een topic te wijden aan hoe je het beste om kunt gaan met training en voeding in aanhoudende warme temperaturen. Wanneer het (erg) warm is hebben we niet altijd zin een complete maaltijd te bereiden, laat staan een warme/grote maaltijd. Door hoge temperaturen zijn we even uit ons reguliere doen en het is niet meer dan normaal dat eten en eten bereiden dan ook iets anders kan uitpakken. Een gevolg hiervan kan zijn dat we al snel een tekort aan mineralen in ons systeem opbouwen.

Wanneer het erg warm is, drinken we vaak meer water. Dat is belangrijk, omdat ons lichaam zo op temperatuur kan blijven! Zoals je ongetwijfeld weet, wapent het lichaam zich tegen oververhitting door te transpireren. Daarbij is het ook belangrijk om te weten dat wanneer we in warme omstandigheden sporten, wij belangrijke mineralen (met name zogenoemde elektrolyten) verliezen via onze huid door overmatige transpiratie. Deze elektrolyten (elektrisch geladen mineralen en verbindingen) zorgen o.a. voor energiedistributie, ph regulatie en het samentrekken van spieren (goede werking zenuwstelsel). Ze zijn ook nog eens essentieel voor het bouwen van nieuwe cellen. Op extreem warme dagen is het dus niet alleen belangrijk om ruim voldoende water te drinken, maar ook om de micronutriënten aanvullen die we met name door het transpireren verliezen.

Hoe beter kunnen wij dit doen door een heerlijke koele shake of smoothie gevuld met groenten, groen en wat fruit te maken!!! Een dergelijke smoothie voorziet jou in water en essentiele mineralen en stelt je in staat om optimaal te blijven functioneren. Bovendien gaat het lusteloosheid tegen doordat zowel jouw macro als jouw micronutriënten op peil gehouden worden onder de brandende zon.

Speciaal voor onze clienten hebben wij op het online portaal een aantal smoothie recepten geplaatst die lekker, makkelijk te bereiden zijn en vooral in de zomer een goede additie blijken bij bijvoorbeeld een kleinere maaltijd, een skinny versie als drankje of een eiwitrijke versie als post workout! Door de selectie aan ingrediënten houd je niet alleen je elektrolyten op peil, maar stellen micronutriënten zoals o.a. B-caroteen, foliumzuur, alpha liponzuur, fosfor en ijzer samen met een hele verzameling belangrijke vitamines, jou in staat om jouw insuline gevoeligheid te verhogen, meer/effectiever te verbranden en om de opbouw van nieuw spierweefsel te ondersteunen.

TIPS:

  • Aan onze recepten kun je ook jouw favoriete eiwitpoeder toevoegen.

  • En/of vries het in als ijsje!!

 

Keep winning!

 

Tekst: PTA® - Personal Training Agency B.V. te Amsterdam, door Wendy Bierens 

Beeld: Wendy Bierens